حسابرسی داخلی چیست و چگونه انجام می‌شود؟

حسابرسی داخلی چیست و چگونه انجام می‌شود؟

حسابرسی مبحث گسترده‌ای است که به مدیران کمک می‌کند موفقیت کسب و کار خود را تضمین کنند.با حسابرسی داخلی می‌توان امور مالی و تاثیر هزینه‌ها بر بخش‌های مختلف کسب و کار را بررسی کرد. به این ترتیب مدیر می‌تواند آگاهی کاملی از وضعیت دارایی‌ها و امور مالی شرکت داشته باشد و بر اساس آن امور مختلفی که به نیروی انسانی یا اقتصادی شرکت مربوط است را بازنگری کند.

در این مطلب قصد داریم ضمن آشنا کردن مخاطب با حسابرسی داخلی و تاثیر آن بر اقدامات مدیران، خدمات شرکت آرمان ارقام دقیق سپاهان را معرفی کنیم.

حسابرسی داخلی چیست؟

حسابرسی داخلی یا Internal Audit توسط فردی که در امور حسابرسی تخصص و تجربه‌ی کافی دارد انجام می‌شود تا کلیه‌ی هزینه‌ها و رویدادهای مالی شرکت مورد بررسی قرار بگیرد.

در حسابرسی لازم است صحت امور مالی از لحظه‌ای که یک معامله انجام می‌شود تا زمانی که در ترازنامه و جمع‌بندی قرار می‌گیرد مورد بررسی دقیق بگیرد. خطایابی و اعتبار سنجی که در حسابرسی انجام می‌شود باعث مدیریت منابع مالی سازمان می‌شود و از بروز اشتباهات عمدی یا سهوی سازمان جلوگیری می‌کند. شرکت آرمان ارقام دقیق سپاهان برای رفع مشکلات حسابرسی سازمان‌های مختلف خدمات مطلوبی را به متقاضیان ارائه می‌کند تا بتوانند کنترل امور شرکت را به دست بگیرند و رسیدن به اهداف سازمان را تسهیل کنند.

ضرورت حسابرسی داخلی

ضرورت حسابرسی داخلی چیست؟

در سازمان‌ها و شرکت‌های مختلف اصول و قواعد خاص مدیرتی تعریف شده است که برای پیشبرد امور باید رعایت شوند. این کار باعث می‌شود منابع مالی کنترل شود و انحراف‌ها و مشکلات مالی یا مدیریتی به طور دقیق شناسایی شود و برنامه‌ریزی دقیق برای رفع آن صورت پذیرد.

حسابرسی امور داخلی از بروز سواستفاده در رویدادهای مالی و اداری جلوگیری می‌کند و موجب شناسایی راحت کسانی می‌شود که در این زمینه مرتکب تخلف می‌شوند. آرمان ارقام دقیق سپاهان، شرکت حسابداری در اصفهان با کارکنان متبحر و متخصص جلوی هدر رفتن منابع مالی و ضررهای اقتصادی هنگفت را می‌گیرد و اقدامات نیروی انسانی را مدیریت می‌کند.

پس تدوین برنامه برای ارزیابی امور مختلف شرکت از اصلی‌ترین وظایف حسابرس است که به طور جزئی شامل موارد زیر است.

  • بررسی و کنترل گردش مالی و صحت آن

یکی از وظایف حسابرس داخلی این است که عملیات مالی که مربوط به حقوق و دستمزد و اسناد و مدارک مربوط به پرداخت آن را تحت نظر بگیرد. همچنین با حسابرسی داخلی باید اعتبار سنجی هزینه‌های مختلف سازمان هم انجام شود. یعنی حساب‌های بانکی و قراردادهای سازمان را بررسی کند و با تحلیل داده‌ها و اطلاعات امور مالی شرکت را تحت نظر بگیرد.

این اقدامات تحت عنوان گزارشات حسابداری و مالی برای کنترل بودجه شناخته می‌شود و درصورتی‌که حسابرس به این نتیجه برسد که لازم است روش‌های پرداخت تغییر کند یا تغییراتی در امور اجرایی انجام شود، با اختیاراتی که دارد می‌تواند این تغییرات را انجام دهد.

  • نظارت بر انبارها

یکی دیگر از وظایف حسابرس داخلی این است که ورود و خروج اجناس مختلف به انبار را با اسناد و مدارک آن کنترل کند. این وظایف با نام گزارشات عملیاتی شناخته می‌شود. بر اساس این گزارشات مدیر سازمان می‌تواندشیوه‌های مختلف انبارداری را تغییر دهد یا نیروی انسانی و دستمزد کارکنان را به شیوه‌ی جدید برنامه ریزی کرد تا به هدف‌گذاری که پیش از شروع کار ترسیم کرده است نزدیک‌تر شود.

ویژگی‌های فردی که حسابرسی داخلی انجام می‌دهد چیست؟

همان‌طور که بیان شد، حسابرسی امور داخلی وظیفه‌ی با اهمیتی است که مربوط به بررسی اسناد و مدارک شرکت یا سازمان می‌شود. به همین دلیل لازم است فردی که این وظیفه را به عهده می‌گیرد، واجد ویژگی‌های زیر باشد.

  • برای بررسی اسناد و مدارک مستقل باشد و تحت نفوذ فرد یا سازمان دیگری نباشد.
  • کسی که کارهای حسابرسی امور داخلی را انجام می‌دهد باید مورد اعتماد باشد، زیرا تمام مدارک و اسناد که ممکن است محرمانه باشد، در اختیار او قرار می‌گیرد.
  • فرد حسابرس باید تسلط کافی برای بررسی و گزارش‌دهی را داشته باشد و بتواند با مهر و امضای خود گزارشات حسابداری و مالی و گزارشات عملیاتی را ارائه کند.

پس فردی که حسابرسی داخلی امور یک شرکت یا سازمان را به عهده می‌گیرد باید در نظر داشته باشد که به دلیل دسترسی به تمام اطلاعات، مسئولیت حقوقی تمام اقداماتی که انجام دهد را به عهده دارد و برای اینکه درگیر مشکل نشود باید کار خود را به دقت انجام دهد.

دریافت خدمات حسابداری در اصفهان با دسترسی به تمام بخش‌های شرکت یا سازمان شامل بخش مدیریتی، استراتژیک، بخش اداری و حقوقی و بخش حقوق و برنامه‌های آموزشی و بررسی دقیق اسناد و مدارک امکان‌پذیر است. نحوه انجام حسابرسی داخلی چگونه است؟

نحوه انجام حسابرسی داخلی چگونه است؟

مهم‌ترین نکته‌ای که در مورد حسابرسی امور داخلی باید به آن توجه داشته باشیم این است که نحوه‌ی انجام آن در سازمان‌های مختلف با هم تفاوت دارد.

به طور مثال در برخی از شرکت‌ها یا سازمان‌ها انجام حسابرسی امور داخلی تا پایان دوره مالی به تعویق می‌افتد، درحالی‌که برخی از شرکت‌های دیگر در حین انجام امور مالی، پرداخت حقوق و دستمزد، خریدها یا انبارگردانی، به صورت مداوم و مستمر امور دیگر تحت نظارت و کنترل قرار می‌گیرد.

به همین دلیل لازم است حسابرس داخلی به امور زیر تسلط داشته باشد و با تکیه بر آن‌ها کارهای حسابرسی را انجام دهد.

  • تسلط بر اقدامات اصلی و امور حسابداری

حسابرس باید با اموری که حسابداران شرکت انجام می‌دهند آشنایی کافی داشته باشند تا بتوانند اقدامات مختلف آن‌ها را بررسی کنند.

  • توانایی تحلیل اطلاعات

تا زمانی که حسابرس نتواند اطلاعات و داده‌ها را تحلیل کند قادر نخواهد اشتباهاتی که در برنامه‌ها یا اقدامات وجود دارد را شناسایی کند.

درنهایت با تکیه بر دو اصلی که به آن اشاره کردیم نحوه‌ی حسابرسی به صورت زیر است.

اولین مرحله: هدف گزاری

اگر هدف گزاری و برنامه‌ریزی برای انجام امور مختلف انجام نشود، حسابرس نمی‌تواند اولویت بندی دقیقی داشته باشد و از عهده‌ی انجام دقیق کارها و رسدین به اهداف سازمان بربیاید.

دومین مرحله: تشکیل تیم متخصص حسابرسی

حسابرس داخلی با ارزیابی که از شرایط دارد یک تیم تخصصی تشکیل می‌دهد و امور مختلف مالی را کنترل می‌کند. این اقدام همراه با تهیه‌ی لیست داده‌ها و اطلاعات مالی همراه است.

در پایان رئیس حسابرسی امور داخلی یا مدیر ارشد روند انجام کارها را تایید می‌کند و برنامه‌ی نهایی اجرا می‌شود.

تفاوت حسابرسی داخلی و خارجی چیست؟

با توجه به اینکه حسابرسی با وظایف مختلف حسابرس داخلی و حسابرس خارجی یا مستقل انجام می‌شود لازم است بدانید حسابرس داخلی به عنوان یکی از کارکنان سازمان شناخت می‌شود و بر امور مالی نظارت می‌کند تا اشتباهات و خطاها را شناسایی کند.

اما حسابرس خارجی که با عنوان حسابرس مستقل هم شناخته می‌شود از سوی یک شرکت حسابداری برای رسیدگی به امور مختلف مشغول به کار می‌شود و نظارت رویدادهای ملی را به عهده می‌گیرد و گزارشات را ارسال می‌کند. شرکت آرمان ارقام دقیق سپاهان خدماتی توسط حسابرس مستقل به شرکت‌ها و سازمان‌های دولتی و خصوصی  ارائه می‌کند.

جمع‌بندی

با توجه به امور مختلفی که در کسب و کارهای مختلف انجام می‌شود لازم است در راستای اهداف سازمان نیروی انسانی مدیریت شود و سرمایه اقتصادی آن مدیریت شود. به این ترتیب حسابرسی داخلی امور مختلف می‌تواند از سو استفاده‌های مالی و بروز تخلف در سازمان جلوگیری کند. در این مطلب به بررسی وظایف حسابرس داخلی و نحوه‌ی انجام اقدامات ضروری و وظایف حسابرس پرداختیم. امیدواریم این اطلاعات در مدیریت منابع سازمانی به شما کمک کند.

5/5 - (2 امتیاز)

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

حمید دلستان وب‌سایت
دانش‌آموختهٔ کارشناسی حسابداری و فعال در زمینهٔ تولید محتوا و طراحی سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *