سکته چشمی و فشار بالای چشم را جدی بگیرید!

1111111111111111111111

چشم یکی از حساس‌ترین اعضای بدن انسان است که مانند دیگر اعضا، اختلالات و بیماری‌های مربوط به خود را دارد. بیماری‌های چشمی، هرچقدر هم که ساده باشند، باید مورد درمان قرار گیرند تا مشکلات جدی‌ را برای بینایی انسان ایجاد نکنند. سکته چشم، عارضه مگس‌پران، فشار بالای چشم، آب مروارید، جداشدگی شبکیه، آب سیاه و … از جمله بیماری‌های مربوط به چشم هستند که اگر به موقع درمان نشوند، عواقب جبران‌ناپذیری را به دنبال دارند و حتی ممکن است باعث از دست رفتن کامل بینایی شوند. در این مقاله  در مورد سکته چشم، فشار بالای  چشم و آب سیاه صحبت کرده و اطلاعاتی در مورد هریک از آن‌ها در اختیارتان قرار می‌دهیم.

سکته چشم

عبارت سکته را بارها شنیده‌اید و حتما با سکته مغزی و قلبی تا حدی آشنایی دارید. سکته زمانی اتفاق می‌افتد که رگ‌ها در بخشی از مسیر خود مسدود شده و خون‌رسانی به مغز یا قلب را متوقف می‌کنند. سکته چشمی نیز به همین صورت اتفاق می‌افتد. در این حالت یکی از رگ‌های خونی چشم در طول مسیر خود دچار انسداد شده و نمی‌تواند خون لازم را به اعصاب بینایی برساند. در نتیجه جریان خون در شبکیه چشم متوقف شده و فرد دچار تاری دید یا نابینایی می‌گردد. سکته چشمی به صورت ناگهانی و بدون هشدار قبلی رخ می‌دهد و کل چشم یا بخشی از آن را درگیر می‌کند.
انسداد رگ‌های خونی نتیجه باریک شدن رگ‌ها یا لخته شدن خون است. این عارضه دلیل مشخصی ندارد، اما برخی از بیماری‌ها هستند که احتمال بروز آن را افزایش می‌دهند. از جمله این بیماری‌ها می‌توان به دیابت، کلسترول بالا، بیماری‌های قلبی عروقی و آب سیاه اشاره کرد. فردی که به سکته چشم مبتلا می‌شود، به طور ناگهانی دچار تاری دید شده یا لکه‌های خاکستری شناوری را در میدان دید خود مشاهده می‌کند. در برخی مواقع نیز فرد به طور کامل بینایی خود را از دست می‌دهد. سکته چشمی معمولا درد ندارد، اما گاهی اوقات بیمار درد یا فشاری را در داخل چشم خود احساس می‌کند.
در صورتی که بدون هیچ دلیلی احساس درد یا فشار چشم دارید یا دچار تاری دید هستید، سریعا به پزشک مراجعه نموده و درمان‌های لازم را دنبال کنید. پزشک برای درمان سکته چشم از ماساژ برای باز کردن شبکیه استفاده کرده و حرکات و تمرین‌هایی را برای بیمار تجویز می‌کند. داروهای ضد لخته برای برطرف کردن انسداد، تزریق سلول‌های اندوتلیال برای احیای رگ‌های خونی و تزریق کورتیکواستروئید برای کنترل عوارض ایجاد شده، از جمله درمان‌های دیگری هستند که برای سکته چشم انجام می‎شوند. لیزر، یکی از مهم‌ترین راهکارهای برطرف کردن مشکلات چشمی است که در این مورد نیز کاربرد دارد.

فشار بالای چشم

فشار چشم وضعیتی است که در همه افراد وجود دارد و اندازه نرمال آن بین 10 تا 20 میلی‌متر جیوه است. زمانی که این فشار از حد طبیعی خود بالاتر رفته و به 21 میلی‌متر جیوه برسد، فشار بالای چشم اتفاق می‌افتد. این فشار زمانی ایجاد می‌شود که مایع زلالیه بیش‌ از حد تولید شود و تخلیه آن به درستی صورت نگیرد. مایع زلالیه در پشت قرنیه تولید می‌شود و از طریق سوراخ مردمک به بخش قدامی چشم جریان پیدا می‌کند و در نهایت از کانال‌هایی که دور قرنیه وجود دارد، خارج می‌شود. مشکل زمانی ایجاد می‌شود که راه کانال‌ها به دلایل مختلف بسته شود. در این صورت، مایع جلوی چشم افزایش یافته و باعث ایجاد فشار بر روی عناصر داخلی چشم می‌گردد. فشار ایجاد شده به بافت‌ها و اعصاب چشم آسیب می‌رساند و اگر مورد پیگیری قرار نگیرد، مشکلات جدی را برای انسان به وجود می‌آورد.
فشار بالای چشم دلایل مختلفی دارد که از بین آن‌ها می‌توان به افزایش سن، مصرف داروهای استروئیدی، آسیب‌دیدگی چشم و بیماری‌های چشمی مانند قوز قرنیه، سندرم افتادگی پیگمنت و آب سیاه اشاره کرد. این عارضه علامت مشخصی ندارد و با معاینات دوره‌ای توسط پزشک تشخیص داده می‌شود. فشار چشم یک بیماری محسوب نمی‌شود، اما ممکن است بیماری‌های دیگری چون آب‌سیاه را به دنبال داشته باشد و با افزایش سن باعث نابینایی بیمار گردد. از این رو، فرد مبتلا باید همواره تحت نظر پزشک قرار گیرد تا در صورت لزوم، درمان او به موقع آغاز شود. در این موارد پزشک از دارو یا لیزر برای درمان فشار بالای چشم استفاده می‌کند.

22222222222

آب سیاه چیست؟

 

آب سیاه یا گلوکوم، یکی از بیماری‌های خطرناک چشمی است که به اعصاب بینایی آسیب وارد کرده و در نهایت باعث نابینایی بیمار می‌گردد. این بیماری در اثر افزایش مایع زلالیه و فشار بر روی اعصاب و سلول‌های داخلی چشم ایجاد می‌شود.
آب سیاه هیچ علامت مشخصی ندارد و در طی چند سال به تدریج پیشرفت می‎کند و باعث کاهش بینایی بیمار می‌شود. بخشی از بینایی که در اثر آب سیاه از بین می‌رود، دیگر قابل برگشت نیست. از این رو، هرچقدر این بیماری زودتر تشخیص داده شود، میزان آسیب به چشم کمتر بوده و جلوی نابینایی بیمار گرفته می‌شود. در این موارد پزشک پس از تشخیص بیماری اقدام به کنترل فشار داخل چشم می‎کند. در مراحل اولیه این کار با استفاده از تجویز دارو انجام می‌شود. داروهای تجویز شده باعث کاهش تولید مایع زلالیه شده یا به تخلیه بیشتر این مایع کمک می‌کنند. در مراحل بعدی پزشک عمل جراحی یا لیزر را به بیمار پیشنهاد می‌دهد تا جلوی پیشرفت بیماری را بگیرد.
در این مقاله در مورد سکته چشم، فشار بالای چشم و آب سیاه صحبت کردیم و اطلاعاتی در مورد هریک از آن‌ها در اختیارتان قرار دادیم. همان‌طور که گفتیم، سکته چشم به طور ناگهانی رخ می‌دهد و باعث تاری دید یا در موارد شدیدتر، نابینایی کامل بیمار می‌شود. یکی از دلایل ایجاد این اختلال، بیماری آب سیاه است که باعث ایجاد فشار بر روی چشم شده و در نهایت سکته چشمی را به دنبال دارد. دقت داشته باشید که فشار بالای چشم و آب سیاه علامت خاصی ندارند و طی معاینات دوره‌ای توسط پزشک تشخیص داده می‌شوند. از این رو، معمولا به افراد پیشنهاد می‌شود، در دوره‌های مشخص به چشم‌پزشک مراجعه نمایند تا در مراحل اولیه بیماری متوجه آن شده و از پیشرفت آن جلوگیری کنند. در واقع می‌توان گفت، مراجعه دوره‌ای به چشم‌پزشک، خصوصا برای افراد در سنین بالا الزامی است.

چقدر این مقاله برای شما مفید بود؟ از ۱ تا ۵ امتیاز بدید.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

حمید دلستان وب‌سایت
دانش‌آموختهٔ کارشناسی حسابداری و فعال در زمینهٔ تولید محتوا و طراحی سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *