تاثیرات تصفیه فاضلاب بهداشتی بر بیماری های واگیر دار حاصل از فاضلاب

تاثیرات تصفیه فاضلاب بهداشتی بر بیماری های واگیر دار حاصل از فاضلاب

اصطلاح فاضلاب بهداشتی به پساب خروجی واحد هایی اطلاق میشود که شامل آب استفاده شده در سرویس های بهداشتی، روشویی ها و سینک های شست و شو و مواردی شبیه به اینها میباشن قسمتی از این پساب که فقط شامل مواد شوینده و دترجنت ها میشوند آب خاکستری نامیده می شود و یا به عبارت دیگر فاضلاب‌های بهداشتی حاصل مصرف روزانه آب جهت فعالیت‌های انسانی مختلف می باشد .

وجود مواد آلی، باکتری ها و مواد شوینده و غیره در فاضلاب های محیط های مسکونی و اداری باعث میشود تا دو نوع فاضلاب ایجاد شود. آب خاکستری به آب های ایجاد شده از فرآینده شستشو می باشد و فاضلاب آب حاصل از توالت و سرویس های بهداشتی است.

این دو گروه هر یک دارای ویژگی های خاصی هستند و آلاینده های موجود در آنها با هم متفاوت می باشد ترکیب این دو گروه با هم در نهایت منجر به ایجاد فاضلاب بهداشتی و انسانی می گردد که نفوذ آن ها به زمین منشا بسیاری از بیماری های واگیردار و مشکلات زیست محیطی هستند .

در کشور های توسعه یافته تاسیسات این دو قسمت از یکدیگر جدا می باشد تا مراحل تصفیه راحت تر صورت پذیرد؛ اما در ایران هر دو آنها وارد یک شبکه فاضلاب مشترک می گردد و باید به عنوان فاضلاب تحت سیستم تصفیه فاضلاب انسانی قرار گیرند.

اولین گام در تصفیه فاضلاب بهداشتی ، طراحی پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی و استفاده از روش های فیزیکی برای حذف آلاینده ها در تصفیه فاضلاب بهداشتی باشد . مجموعه فعالیت های صورت گرفته شده در این گام آشغالگیری و حذف مواد جامد در فاضلاب می باشد. در این مرحله مواد آلی و آلاینده های شیمیایی قابل حذف نمی باشند .

تصفیه فاضلاب بهداشتی می‌تواند مواد آلی موجود در پساب ها را تثبیت نموده و پسابی را تولید نماید که قابلیت تخلیه به محیط‌ زیست را داشته باشد و نیز قابلیت استفاده مجدد از پساب تصفیه‌شده را ایجاد می‌نماید. کیفیت فاضلاب خروجی از تصفیه‌خانه باید مطابق استانداردهای ملی سازمان حفاظت محیط ‌زیست کشور باشد. با توجه به ماهیت فاضلاب مشخص می‌شود که باید به چه طریقی عمل تصفیه را انجام داد. که برای تعیین ماهیت فاضلاب آزمایش‌های متفاوتی وجود دارد که عبارت‌اند از:
-آزمایش فیزیکی
-آزمایش شیمیایی
-آزمایش زیستی

مزایای استفاده از پکیج تصفیه فاضلاب قالیشویی

با در نظر گرفتن منابع محدود آبی کشور و ورود انواع مختلفی از آلاینده‌های خطرناک از جمله مواد شوینده، جامدات معلق و عوامل بیولوژیک بیماری زا طی عملیات شستشو به آب مصرفی، بسیار جدی و مهم است. از طرف دیگر صاحبان قالیشویی ها نیز علاقمند هستند تا با کاهش مصرف آب خود و تصفیه و بازچرخانی فاضلاب تولیدی، علاوه بر کاهش هزینه‌های مرتبط با مصرف آب، در حفاظت از منابع آبی نیز سهمی داشته باشند

نظر به تنوع مواد به کار گرفته شده در قالیشویی ، ویژگی های فاضلاب می تواند در شرایط مختلف متفاوت باشد و برای جداسازی مواد مختلف روشهای فیزیکی و شیمیایی و بیولوژیکی متعددی به کار گرفته شود.

تقریبا تمام این روش ها به صورت ترکیب های مختلف درسیستم های تصفیه مورد استفاده قرار میگیرند . فاضلاب تولیدی از واحدهای قالیشویی از نظر خصوصیات کیفی نزدیک به فاصلاب بهداشتی می باشد با این تفاوت که نسبت به فاضلاب بهداشتی دارای مقدار بیشتری مواد شونده، دترجنت ها و مواد کف زا است. در واحدهای قالیشویی به ازای هر متر مربع قالی شسته شده بین 30 تا 45 لیتر فاضلاب تولید می شود .

مزایای استفاده از پکیج تصفیه فاضلاب قالیشویی :

– استفاده از تجهیزات مرغوب در ساخت واحدهای مختلف پکیج تصفیه فاضلاب قالیشویی

– خصوصیات کیفی فاضلاب مطابق با استانداردهای سازمان محیط زیست

– ارائه دفترچه راهبری سیستم تصفیه

– آموزش تکنسین های بهره بردار

– تهیه و ارائه نقشه های طراحی استاندارد و اجرای پکیج تصفیه فاضلاب

اجزای تشکیل دهنده سپتیک تانک فاضلاب

یک نـوع تصفیـه خانه یـک واحـدی می باشد که تصـفیه مکانیکی و تصفیه زیستی به کمک باکتری های بیهوازی بصورت آنی در آن انجام می گیــرد . فاضلابی که از سپتیک تانک فاضلاب خارج میشود 30 الی 60 درصد کاهش آلودگی به همراه دارد.

سپتیک تانک در حقیقت یک محفظه پلاستیکی ، بتنی ، آجری و یا سنگی است که با طراحی خاصی که دارد فاضلاب های جامدی که از منازل مسکونی یا اداری و یا هر منبع تولید فاضلاب دیگر را می گیرد و با ته نشینی و تصفیه بی هوازی درصد الایندگی پساب را تا حد زیادی کاهش می دهد به نحوی که آب خروجی از سپتیک تانک براحتی می تواند جذب چاه فاضلاب گردد .

  1. لوله پلی اتیلن تک جداره و یا دو جداره و یا بافل ورودی که بصورت سه راهی نصب می گردد.
  2. یک سیفون در قسمت ورودی به منظور جلوگیری از برگشت بوی نامطبوع فاضلاب به هنگام عدم استفاده طولانی مدت (ایام تعطیل) می‌باشد.
  3. بخش اول مخزن سپتیک تانک فاضلاب که قسمت اعظمی از مواد جامد معلق در کف این ناحیه رسوب مینماید.
  4. دیوار جدا کننده یا بافل میانی که مانع عبور لجن ، روغن های شناور و … به مخزن زلال سازی میشود.
  5. قسمت دوم سپتیک تانک که 33 درصد حجم سپتیک را شامل میشود و عمده رسوبات این بخش را لاشه میکروارگانیسم‌ها تشکیل می‌دهد.
  6. لوله ونت هوا به قطر 63 میلی متر که گازهای تولید شده ناشی از فرآیند های تصفیه بی هوازی فاضلاب (متان) از تانک خارج میگردد.نام دیگر این لوله ها لوله ی خروج بیو گاز می باشد.
  7. لوله خروجی سپتیک تانک
  8. سیفون در قسمت خروجی سپتیک تانک و برای جلوگیر از خروجی چربی به داخل چاه جذبی و یا اگوی شهری میباشد.

اجزای تشکیل دهنده سپتیک تانک فاضلاب

چرا بخش اول سپتیک فاضلاب دارای حجم زیادتری نسبت به قسمت دوم سپتیک تانک فاضلاب می باشد :

  1. چون قسمت بزرگتر سپتیک تانک وظیفه حوضچه آرامش درون دستگاه را بر عهده دارد که مانع ایجاد شوک به درون سپتیک تانک فاضلاب میشود .
  2. مقدار مواد جامدی که در این قسمت ته نشین می گردند بیشتر بوده لذا حجم بیشتری  برای بخش اول سپتیک تانک لازم می باشد .
چقدر این مقاله برای شما مفید بود؟ از ۱ تا ۵ امتیاز بدید.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

حمید دلستان وب‌سایت
دانش‌آموختهٔ کارشناسی حسابداری و فعال در زمینهٔ تولید محتوا و طراحی سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *